Nada Sekulić

 

Specifičnost ove knjige je što će nastojati da približi daoistički koncept mudrog tela zapadnom načinu razmišljanja, poređenjem sa filozofskim konceptima i spiritualnim praksama koje su postojale na zapadu, a koje su veoma srodne daoističkom pristupu.

1. Orijentalizam i daoizam

(ovo poglavlje će se baviti problemom razdvajanja prirode i duha u zapadnoj filozofskoj tradiciji i uticajem koji je to razdvajanje izvršilo na način zapadne recepcije daoističke filozofije i kulture)

2. Dao i arche

Objašnjenje koncepta “dao” i poređenje ”dao-a” sa starogrčkim pojmom “arhe”, koji se može naći kod velikih presokratovaca (Talesa, Anaksimena, Anaksimandra itd.). Polazeći od toga, biće napravljen osnovni pregled daoističkog kanona i velikog uticaja koji daoizam ima na kinesku kulturu sve do danas. U ovom poglavlju takođe će biti reči o razlozima zašto daoizam postaje danas sve više popularan na zapadu i prolazi svojevrsnu “renesansu”. Među razlozima koji mogu biti navedeni, ideja “povratka prirodi” i razvoj ekoloske svesti predstavljaju jedan od najvažnijih razloga, jer je u osnovi dao životni put u skladu sa prirodom.

3. Daoistiški koncept jing-qi-shen (filozofija i prakse oduhovljenja tela)

4. Unutrašnja alhemija između zapada i istoka

(poređenje tumačenja unutrašnjeg alhemijskog procesa na zapadu i unutar daoizma). U ovom poglavlju nastojaću takođe da objasnim zašto je unutrašnja alhemija kao živa praksa zamrla na zapadu, ali ne i u Kini.

5. Veza sa kosmosom

objašnjenje velike i male orbite (praksa velike i male orbite, ili “velikog i malog kruženja energije” predstavljaju osnovu alhemijske transformacije: u ovom poglavlju biće objašnjen filozofski smisao, kao i praksa mikrokosmičke orbite, odnosno, biće objašnjeno kako se “mudrost spušta u telo”.

6. Tajna besmrtnih majstora

U ovom poglavlju, biće objašnjen koncept mudrosti i besmrtnosti tela u daoizmu, korišćenjem popularne daoističke kulture i mitova o osam besmrtnih majstora. Učenje o besmrtnim majstorima je osnova jednog od najvećih i danas živih/aktivnih daoističkih pravaca (škola) u Kini (Škola besmrtnih majstora). Ideja besmrtnosti u daoizmu biće poređena sa budističkim i hrišćanskim konceptom besmrtnosti.

Naslovi poglavlja predstavljaju radne verzije.

 

o autoru >

 

.

Sakura publishing

Ideja i koncept izdanja Sakura publishinga je afirmisanje tekstova koji imaju za cilj bolje razumevanje i tumačenje kulture Dalekog istoka i borilačkih veština poteklih iz njih, prvenstveno od strane domaćih autora.

Naš tim saradnika

Aikikai Srbije

Izdanja Sakura Publishinga su medijski podržana od stane Aikikaija Srbije. Ova izdavačka kuća će nastojati ubuduće da približi našoj publici knjige koje afirmišu slične ideje i vrednosti kao i naša organizacija.

Aikikai Srbije

   Kontakt